Benvolguda Senyora Directora General per a la Lluita contra la Bretxa Digital,
El sistema en el qual vivim ens requereix estar interconnectats: les estructures laborals, educatives, socials, econòmiques… derivades de la globalització han incrementat ràpidament el procés de digitalització. Aquest procés, però, no és irreverent a les capacitats econòmiques de les persones, el que acaba creant grans asimetries que segmenten la població i impedeixen a determinats col·lectius sumar-se a aquesta digitalització.
Aquesta problemàtica estructural de la nostra societat ha quedat encara més evident les darreres setmanes amb la crisi sanitària de la COVID-19. Les diverses mesures preses davant la crisi sanitària i la consegüent situació de confinament han fet necessària la utilització d’entorns virtuals de treball pràcticament a la totalitat d’espais laborals i educatius.
Aquesta situació d’excepcionalitat afecta també a les joves que veiem com, amb les nostres economies precàries, accedir a recursos informàtics així com a una connexió a Internet és, en molts casos, inassumible. Cal recordar que les persones joves valencianes conformem un col·lectiu d’alt risc d’exclusió social, amb prop d’un 40% de taxa de pobresa segons les dades de l’Observatori d’Emancipació del Consejo de la Juventud de España.
Necessitem que des de les nostres institucions es treballe per garantir aquest desenvolupament inclusiu per afavorir la integració i la sostenibilitat, com una manera d’empoderar la joventut i donar oportunitats de creixements als sectors poblacionals més exclosos socialment; perquè invertir en tecnologies és invertir en inclusió social.
Cal pensar en un pla econòmic per tal que l’accés a les eines digitals no supose una sobrecàrrega a les rendes familiars. A més, considerem necessària la creació de programes educatius que treballen cap a l’alfabetització digital, adaptats a persones discapacitades i que emfatitzen en l’erradicació de l’escletxa digital de gènere, així com serveis de formació per tal que les persones puguen adaptar la tecnologia als llocs de treball. De la mateixa manera, cal impulsar la implantació d’una xarxa d’internet de qualitat tant a àrees urbanes com rurals, les infraestructures no han de ser un impediment cap al desenvolupament de les àrees menys poblades.
Per tot açò, aplaudim que el govern de la Generalitat Valenciana creara la seua Direcció General per a la Lluita contra la Bretxa Digital; un departament que ha de treballar per a desenvolupar i crear accions i mesures que ajuden a erradicar les situacions de desigualtats que crea aquesta escletxa al País Valencià, seguint la màxima del Govern del Botànic per treballar per i per a les persones, per ajudar-les a superar situacions de dificultat, blindant drets socials que impedisquen la seua discriminació. Encara com la finalitat última d’esta carta és demanar-li que tinga en compte el col·lectiu de persones joves en les seues polítiques, donada la nostra situació d’alta vulnerabilitat perquè no ens quedem enrere en el nostre desenvolupament social i personal.
Amb tot, li agraïm la feina de responsabilitat i desitgem que atenga les nostres peticions. Estem en contacte per a qualsevol cosa.
Salutacions cordials.
Joves PV – Compromís