Article: és una crisi estructural

Article: és una crisi estructural

Les persones joves mai ho hem tingut fàcil per a començar. Pel sistema, no per les capacitats. La crisi del 2008 va suposar un colp dur per a totes, però molt més per a la joventut. I la del coronavirus ha arribat quan encara no ens n’havíem recuperat.

En 2008, l’atur juvenil oscil·lava entre el 13% i el 39%. El pitjor va arribar l’any 2013, que va acabar entre el 33% i el 73%. I el 2019 l’atur de la gent jove estava entre el 19% i el 45%. Així, l’any 2019 les dades encara eren pitjors que el 2008. I arriba el 2020: el 44% a l’agost. Només 5 mesos després de la declaració de l’estat d’alarma! Com estarem d’ací a un any si no s’actua?

No és una crisi temporal; és sistèmica, estructural. Temporalitat i salaris baixos, i una manca d’aposta per una renovació generacional dels treballs. Si hi ha problemes estructurals, calen solucions radicals, que vagen a l’arrel del problema. Una aposta ferma per la joventut i la màxima inversió en polítiques de joventut.

Europa ara edns enviarà diners. Quants es destinaran a joventut? Representem el 20% de la població valenciana.

Sonia Gil, representant de Joves PV al Consell Valencià de la Joventut. Article escrit per a la “Valentia”, del Bloc, sobre els fons europeus.