Fa pocs dies el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, anunciava retallades a les ajudes econòmiques de l’estudiantat Erasmus. Front al rebombori que aquesta decisió va provocar a les xarxes al ser una mesura que deixava tirats a milers de joves que ja estaven estudiant a l’estranger, en menys de 24 hores el ministre va rectificar i va tirar enrere la seua proposta disculpant així que la rapidesa de la seua presa de decisions (en matèria de retallades) afectés moltes famílies. Aplaçava llavors la seua intenció de convertir l’educació en un sistema elitista on només els rics podran pagar-se uns estudis a l’estranger.
Fa pocs dies també el rector de l’UJI, Vicent Climent, i tot el seu equip de govern amenaçaven amb expedientar a un grup d’estudiants de la seua universitat, elegits democràticament per la massa educativa de l’UJI amb un 60% dels vots, per convocar una xarrada que no compartia els seus ideals. Tot i que aquesta va ser prohibida, el FEUP-UJI va preferir realizar-la per la demanda de molts joves que entenien que era preferible el Dret a la Llibertat d’expressió front a la censura. Doncs, la prohibició estava basada en el NO respecte del Dret a la Reinserció d’un home que va complir íntegrament la seua condemna juntament amb judicis culpatoris que fan dubtar del respecte social al principi penal ne bis in idem (“no es pot jutjar a una persona dues voltes pel mateix fet”) que s’aprén al Grau de Dret de la mateixa universitat.
Entenem que el FEUP-UJI deixava clar des de l’inici de les seues gestions per a l’organització de la Setmana de Benvinguda UJI que pretenia traslladar al conjunt de la universitat una realitat social alternativa. És per això que creia oportú parlar sobre diversos temes com la reforma energètica, l’avortament, la crisi econòmica… així com de música amb la presència de cantants amb grups que tenen lletres compromeses. Per això ens preguntem si:
– Cal recordar que el moviment estudiantil europeu de ‘Maig del 68’ va ser decisiu per al canvi social de les darreres dècades (http://youtu.be/5RbSf371tR4)?
– Cal recordar el paper crític dels estudiants de la Universitat Complutense de Madrid i la seua persecució pel règim franquista (http://www.redkitchenmagazine.es/musica/mayo-del-68-en-la-universidad-de-madrid)?
– Cal recordar l’aportació al procés democràtic de cantants com Raimon, Labordeta, Víctor Jara o Lluís Llach?
Creiem que el rectorat s’equivoca buscant enemics entre un estudiantat amb un clar compromís per millorar el sistema educatiu públic i que rebutja la seua transformació en allò privat o d’èlits econòmiques. Creiem que el rectorat encara no ha entés que les protestes de l’anomenada ‘Primavera Valenciana’ cap al Govern de la Generalitat Valenciana, que li retalla el seu pressupost any rere any, van nàixer de l’estudiantat i el professorat valencià (http://youtu.be/RwqcuD2P4gs). Per tot açò i més, creiem que el rectorat ha de demanar disculpes als seus estudiants i, sobretot, als organitzats al Front d’Estudiants UJI. A totes elles i ells els encoratjem a que continuen amb la cara al vent (http://youtu.be/MyMXuxy2TEk, Raimon) front a les injustícies que ocòrren a la seua universitat.
Col.lectiu del Bloc Jove a Castelló de la Plana