Joves PV demana a Brussel·les la protecció de l’Albufera davant l’ampliació del port de València

Joves PV demana a Brussel·les la protecció de l’Albufera davant l’ampliació del port de València

Joves PV ha presentat una Proposta de Resolució per a assegurar la protecció de l’Albufera, un dels parcs més importants de l’estat espanyols, davant el projecte d’ampliació del port de València. La proposta ha sigut presentada durant les jornades de l’EFAY, l’organització juvenil associada a l’EFA, el partit europeu integrat dins de Greens/EFA.

Joves PV ha instat a l’Assemblea General de l’EFAY a  demanar una rectificació urgent del govern espanyol pel que fa a la seua posició sobre l’Ampliació del port de València, exigint a Espanya que torne a les recomanacions de la majoria d’associacions ecologistes del País Valencià.

Com hem mencionat, l’Albufera és un Parc Natural de gran importància a l’Estat espanyol, destacant-se pel seu ric sistema biològic amb una gran diversitat de fauna i vegetació. L’ampliació del port de València posaria en perill aquest espai, que ja ha vist desaparéixer més de 80 metres de platja per causa de l’erosió. En aquests temps de crisi climàtica, és vital evitar la continuïtat d’infraestructures que amenacen el nostre litoral, l’economia i la salut dels valencians i valencianes. Per això, és fonamental defensar un port respectuós amb el medi ambient, lliure de l’especulació i els interessos empresarials sense consciència.

Entre les conseqüències de l’ampliació del port, destaquen la pèrdua de més de 500 llocs de treball a causa de l’automatització, així com un cost directe de més de 600 milions d’euros públics. A més, com ja s’ha esmentat, aquesta ampliació degradaria les platges properes.

D’altra banda, Joves PV ha posat el focus en les grans problemàtiques mediambientals del panorama actual. La proliferació de macro plantes solars suposen també una amenaça per al medi ambient i el paisatge i podrien alterar irreparablement l’ecosistema, així com dificultar els processos de repoblació en zones d’alta muntanya.

Aquestes macro plantes posen en perill no només l’economia dels municipis que centren la seua activitat econòmica en l’agricultura, sinó també la biodiversitat, el paisatge i el valuós patrimoni històric i natural que defineixen la identitat col·lectiva dels territoris afectats, com ara la Plana Alta i l’Alcalatén (Castelló)

Des de l’organització apunten que “és crucial protegir el territori per evitar la pèrdua de més superfície agrícola útil, especialment en zones interiors on l’activitat està vinculada a l’entorn natural i altres sectors com el turisme rural o l’hostaleria”. Per la qual cosa insten a apostar per polítiques que afavorisquen la transició energètica tinguen en compte el territori, sense comportar la destrucció del paisatge amb macro plantes solars.

Per un altre costat, a Llíber (Alacant), l’Ajuntament ha aprovat la construcció d’un PAI de 488 xalets de luxe en una àrea de gran valor paisatgístic i que es troba en un poble de poc més de 900 habitants. Aquesta decisió podria tenir greus conseqüències mediambientals i socioeconòmiques per a la comarca i pobles del voltat,  incloent-hi la pèrdua de biodiversitat, contaminació i risc d’incendis.

Aquests xalets, amb un preu de 900.000 euros, es troben molt lluny de satisfer les necessitats actuals de la ciutadania jove i no tan jove per poder independitzar-se i poden tindre un impacte negatiu en el paisatge, els cicles hídrics i la biodiversitat de la zona. Per la qual cosa, des de Joves PV han instat a adoptar polítiques que protegisquen el territori de grans urbanitzacions que poden afectar els recursos hídrics locals. 

Cal recordar que la  missió de l’EFAY és la defensa dels drets culturals, ètnics i lingüístics de les minories i nacions sense estat d’Europa. També destaca per la reivindicació d’un horitzó europeu verd i sostenible, l’antiracisme, l’antifeixisme i la lluita pels drets socialsA més, cada dos anys, es renova el Bureau d’EFAY i en aquestes darreres eleccions que han tingut lloc la passada setmana de març s’ha elegit a Maylis Rossberg com a presidenta i a Santiago Cerdà, de Joves PV – Compromís; Laia Silvestre, pel Jovent Republicà; Gabriele Violino, per Patto de l’Autonomia; Olaf Stando, de Young Scotts for Independence; Katharina Klay, de Jungen Spitzen; Maxence Helfrich, de Jeunes-Unserland; i Tangi Stevant, de UDB Yaouank, com a vicepresidents.